maanantai 14. heinäkuuta 2014

Älä möläytä näitä uskovaiselle


Tunnetko uskovaisen? Se on hyvin todennäköistä. Meitä on nimittäin paljon. Netissä näkee kaikenlaisia Älä sano näin raskaana olevalle naiselle -listoja. Ajattelin, että me uskovaisetkin ansaitsemme omamme. Jos haluat olla huomaavainen tuntemaasi uskovaista kohtaan, vältä seuraavia kommentteja. Toisaalta, jos haluat testata kristillistä lähimmäisenrakkautta, anna palaa.

Pitäisit nyt vähän hauskaa


Uskovaiset eivät yleensä biletä alkoholin kera. Tämä on heidän oma päätöksensä, johon kukaan ei heitä pakota. Suurelle osalle yöelämä ei merkitse hauskanpitoa millään lailla. Maanittelu osoittaa kunnioituksen puutetta toisen elämänvalintoja kohtaan. Muista myös, että kieltäytymällä uskovainen ei pyri asettamaan itseään yläpuolellesi.

Joillekin uskovaisille ryyppäämisen skippaaminen on vaikeaa. He haluavat kuitenkin kovasti pysyä raittiina. Taustalla voi olla alkoholiongelmaakin. Houkuttelemalla teet elämän heille vaikeammaksi, etkä tue heitä heidän hyviksi kokemissaan päätöksissä. 

Jos kerran noudatat Raamattua, niin miksi syöt possua?


Näsäviisastelua Raamatusta kuulee usein. Jos sanot jotain yllä olevan kaltaista, voit olla varma, että uskovainen hymyilee sisäänpäin kyllästyneenä. Ei ole kovin suositeltavaa heittää läppää kirjasta, jota ei itse tunne hyvin. Raamattu on laaja teos, joka on kirjoitettu kauan sitten muinaisilla kielillä. On ihmisiä, jotka tutkivat sitä akateemisesti koko elämänsä. Laukomalla siitä jotain kevyttä osoitat tietämättömyytesi. Asiallinen keskustelu, myös kyseenalaistaminen, on sen sijaan tervetullutta.

Mitä tulee väliotsikon heittoon, se perustuu väärinkäsitykseen, jonka mukaan kaikki Raamatun ohjeet olisivat rinnastettavia. Näin ei ole. Raamattu antaa sekä kulttuurisidonnaisia että pysyviä käskyjä. Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että kulttuurisidonnaiset ohjeet ovat usein pikkupiperrystä, kuten syömiseen, pukeutumiseen tai hiusten pituuteen liittyviä neuvoja. Pysyvät ohjeet ovat laajempia periaatteita, kuten kymmenen käskyä. Vanhasta testamentista löytyy paljon lakeja, jotka oli osoitettu Israelin kansalle tiettynä historiallisena ajankohtana, eivätkä ole enää sellaisenaan ajankohtaisia.

Kauheeta vihapuhetta


Asiallisesti esitetty näkemys vaikka perinteisen avioliiton puolesta ei ole vihapuhetta. Jos mielipide höystetään "Jumala vihaa homoja" -retoriikalla, kyse on vihapuheesta ja myös Raamatun vastaisesta ajattelusta. En tunne juuri ketään uskovaista, joka käyttäisi vihapuhetta. Lähinnä sitä näkee netin keskustelupalstoilla, noilla patoutumien yleisillä kaatopaikoilla.

Kuuntele, mitä uskovainen todella sanoo ja mitä ei. Jos tyrmäät huolellisesti muotoillun kommentin vihapuheena tai homofobiana, uskovainen turhautuu eikä koe tulleensa kuulluksi. Jos vastaat voimakkaasti, varo myös, ettet itse lipsauta vihapuhetta. Rauhanomaisen keskustelun pitäisi tietenkin olla sallittua - puolin ja toisin.

Suomessa on uskonnonvapaus. Meillä uskovilla saa olla omat eettiset käsityksemme ja meillä on oikeus tulla kohdelluksi tasavertaisesti, myös mediassa. Emme ole vapaata riistaa. Valtavirrasta poikkeavat mielipiteemme eivät oikeuta sanomaan meistä mitä tahansa. Kannattaa myös muistaa, että näkemysten kirjo uskovaisten kesken on laaja monessa asiassa.

Entäs ristiretket?


Tiedetään. Oli uskonsodat. Oli noitavainot. Oli vähemmistöjen sortoa. Kristityt tai sellaisina itseään pitäneet ovat saaneet aikaan pahoja asioita. Koitetaan silti erottaa itse kristinusko siitä, mitä ihmiset ovat tehneet uskon nimissä. Kyse on ihmisten omista valinnoista. Uskonnon varjolla on maailman sivu puuhailtu kaikenlaista typerää.

Eikö usko ole sulle liian tärkeää?


Tämä voidaan sanoa hyvää tarkoittaen läheiselle, joka on äskettäin tullut uskoon. Toisen elämänmuutos Raamatun lukemisineen ja seurakunnassa ramppaamisineen voi tuntua pelottavalta. Uskoontullut ei kuitenkaan arvosta tällaista kommenttia, vaan kokee, että häntä ei ymmärretä. Usko on uskovaiselle tärkeää. Piste. Usko ei ole uhka, vaan voiman lähde, joka tuo uskovan elämään paljon hyvää.

Pelkäätkö läheisesi sotkeutuneen lahkoon? On paljon todennäköisempää, että hän on mukana tavanomaisessa seurakunnassa. Terve, avoin uskonyhteisö on täysin eri asia kuin suljettu, kontrolloiva lahko. Viimeksi mainittuja on harvassa. Jos olet huolissasi, ota selvää yhteisöstä, jossa läheisesi käy. Mene tilaisuuteen. Kysele muilta uskovaisilta. He todennäköisesti tuntevat paikkakunnan seurakuntascenen.

Älä nyt viitsi jeesustella


Tällä saatetaan kuitata uskovaisen mielipiteet juteltaessa vaikka kannabiksesta tai eutanasiasta. Tappaa rakentavan keskustelun yhtä tehokkaasti kuin vihapuhe-syytökset. Todellinen ajatusten vaihto eri näkökulmista jää käymättä, mikä on toisaalta helppo ratkaisu. Haasta itseäsi vähän enemmän ja keskustele ihan oikeasti.

12 kommenttia:

 1. Ihan hyvä kirjoitus. Ois hauska vaan tietää mistä oot ammentanut inspiraation tämän tekstin kirjoittamiseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, itse asiassa hyvä kysymys. Taisi tulla siitä kun puhuttiin jostain virheellisistä raamattukäsityksistä miehen kanssa ja sit jotenki mun ajatus käänty tähän.

   Poista
 2. Heh :) Mut sana uskovainen, se on jotenki niin ärsyttävä :D Ja tohon alkoholiin ehkä lisäisin sen, että uskova voi käyttää alkoholia tai olla käyttämättä, tavallaan ettei meitä käsketä olemaan täysin absolutisteja. Se tuntuu olevan monelle "yllätys".

  Tä liippaa läheltä, hilarious :D https://www.youtube.com/watch?v=vFAax4qjTzY

  Ehkä se tulee monelle yllätyksenä, että uskovalla voi olla huumorintajua ja itseironiaa ;D https://www.youtube.com/watch?v=PuK4sZdR36s

  https://www.youtube.com/watch?v=mdUkLWnkmEM

  Noita vois linkitellä enemmän, tolla on vaan niin hauskoja videoita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu totta, mulla kävi kans mieles toi et moni uskovainen ottaa oluen tai lasin viiniä. Siks koitin puhua tossa biletyksestä ja ryyppäämisestä. En sit lähteny erikseen mainitsemaan.

   Poista
  2. Tuosta uskovainen-sanasta vielä, että on totta, että sillä sanalla voi olla vähän negatiivista kaikua. Käytän sitä tässä tarkoituksellisesti ujostelematta. Mulla oli vähän sellainen nigga -ajatus, että otetaan stigmatisoiva sana ja käytetään sitä ilmaisemaan positiivista ylpeyttä siitä, mitä ollaan. Mut en tiedä, kuinka selvästi se tässä tulee ilmi. :)

   Poista
  3. Joo, samaa mieltä. Must uskovainen- ja uskova-sanoissa on joku jännä vivahde ero omaan korvaan. Enkuks on niin eri, believer toimii jotenki niin paljon paremmin ja Christian ei kuulosta läheskään niin... institutionalisoituneelta kuin kristitty, tosin nä on kultturellisia eroja ja omassa mielessäni osittain, kun on usassa kasvanut näihin sanoihin tottuen :)

   Poista
 3. p.s. Tä oli must hyvä :) http://www.relevantmagazine.com/god/worldview/how-not-debate-atheist

  VastaaPoista
 4. Juuri noihin asenteisiin ja väitteisiin törmää Facebookin keskusteluissa. On kuin sohisi tuulimyllyjä. Niillä vain estetään järkevä keskustelu. Vastaiskut ovat joskus niin kovia, että on vain jonkin aikaa nuoltava haavojaan... Ja sit vain paksunahkaisempana uuteen taisteluun :)

  VastaaPoista
 5. "Mitä tulee väliotsikon heittoon, se perustuu väärinkäsitykseen, jonka mukaan kaikki Raamatun ohjeet olisivat rinnastettavia."

  Tämä juurikin kuvaa sitä, miksi itse en juurikaan välitä esim. raamatun saarnaajista. Jotain asioita perustellaan juurikin sillä, että "kun raamatussa sanotaan näin" ja sitten epäedullisia asioita kumotaan sillä, että "tämä nyt on vain kuvainnollisesti kerrottu". Joskus tulee mieleen, että oma suvaitsemattomuus ulkoistetaan raamatulle, kuten esim. homoseksuaalisuusasiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, että se voi ehkä kuulostaa randomilta, mutta ei ole sitä. Raamattua tutkimalla huomaa, millä perusteella ohjeita voi erotella.

   Poista
  2. Niin ja oot kyllä oikeessa siinä, että välillä jotain jätetään huomiotta väärin perustein. Uskovat ei myöskään oo keskenään samaa mieltä kaikista raamatunpaikoista, että miten niitä pitäisi tulkita. Mut tärkeimmistä asioista ollaan samaa mieltä, eli siitä, että Jeesus kuoli meidän puolesta ristillä.

   Poista