keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Herzog - Kiinnostaako seinien läpi kävely?


Tätä on kyllä pakko kommentoida. David Herzogin nimi alkoi putkahdella esiin siellä täällä. Muun muassa Kauhavan Tokmannin edessä. Kyseessä on amerikkalainen parantajana pidetty puhuja ja kirjailija, joka on aiemmin käynyt Suomessa ja on taas tulossa tänne saarnaamaan itse olympiastadionille heinäkuun lopussa. Kyseessä on Ihmeiden aika -suurtapahtuma. Pääsin sen verran selville asiasta, että hepun ympärillä kohistiin puolesta ja vastaan. Kyse näytti olevan siitä, edustaako hän New Age -ajattelua vai puhuuko hän vain New Age -ihmisten kieltä tavoittaakseen näitä.

Nimen esiintymistiheys alkoi olla sen verran korkea, että koin tarvetta ottaa asiasta enemmän selvää. Onneksi minun ei tarvinnut ryhtyä tutkimukseen itse. Pasi Turunen oli tehnyt sen puolestani ja noin sentiljoona kertaa perusteellisemmin kuin itse olisin viitsinyt tai edes osannut.

Pasi Turunen on tunnettu radiotoimittaja, kirjailija ja raamatunopettaja. Hänen luentonsa David Herzog ja kirkkauden invaasio Raamatun valossa on katsottavissa Radio Patmoksen sivuilla. Turusen osuus alkaa kohdassa 00:15.

Täytyy sanoa, että olin yllättynyt siitä, miten merkillisestä setistä on kyse. Kaverin aiheuttamassa kohussa ei ole kyse mistään hienovaraisista teologisen tulkinnan sävyistä. Turunen siteeraa puheessaan suoraan Herzogia ja avaa Raamatun valossa tämän opetuksen ongelmia. Laitan tähän muutaman lyhyen poiminnan luennosta. Kohdat eivät ole suoraa lainausta Herzogilta eikä Pasilta, vaan omaa tiivistelmääni. 


Kohti korkeampaa värähtelytaajuutta


Herzog: Pyhän Hengen laskeutumisesta kerrotaan Apostolien tekojen toisessa luvussa. Apostolien tekojen neljännessä luvussa kerrotaan toisesta tapahtumasta: kirkkauden vuodatuksesta, joka oli erillinen asia. Uskovaisten tulisi pyrkiä osalliseksi tästä korkeammasta kirkkauden tasosta, koska Pyhän Hengen kaste ei riitä.
Ongelma: Raamatussa ei missään, ei myöskään Apostolien tekojen neljännessä luvussa viitata siihen, että joku olennainen toinen vuodatus Hengen laskeutumisen lisäksi olisi tapahtunut.

Herzog: Jumala loi maailman käyttäen Henkeä, joka on sama kuin Jumalan kirkkaus, sekä sanaa eli ääniaaltoja. Molemmat ovat ainetta ja niillä on paino. Jumala ei luonut maailmaa tyhjästä, vaan muutti materiaa toiseen olomuotoon.
Ongelma: Raamatun mukaan Jumala ei luonut maailmaa aineesta (Hepr. 11:3)1. Jumala ei voi myöskään itse olla ainetta, hän on luomansa materiaalisen maailman ulkopuolella. Johanneksen evankeliumissa sanotaan selkeästi, että luomisessa mukana ollut Sana oli Jeesus (Joh 1:1-3)2.

Herzog: Koska Jumala loi maailman käyttäen osaa itsestään, eli kirkkauttaan sekä ääntään, kaikessa luodussa on Jumalaa.
Ongelma: Tällaisen ajatuksen kanssa on hyvin vaikea välttää panteismia, ei-kristillistä oppia, jonka mukaan Jumala on kaikessa.

Herzog: Jos ihminen oppii, millä tekniikalla Jumala loi maailman, hän voi itsekin tehdä luovia ihmeitä. Tosin ihmisen on toimittava tässä Jumalan käskystä.
Ongelma: Ihminen ei voi saada Jumalan ihmeitä aikaan millään tekniikalla. Jumalan ihmeet ovat lähtöisin vain Hänestä.

Herzog: Koska Jumala loi maailman käyttäen ääntä, kaikissa atomeissa on sisimpänä ääniaalto. Siksi kaikelle, myös luonnolle ja esineille, voi puhua. Se puhuuko hyviä vai pahoja sanoja, vaikuttaa. Kaikella on myös muisti: puilla, vedellä, seinillä, jääkaapilla.
Mitä ihmettä? Mun jääkaapilla on varmaan traumoja.

Herzog: Ihminen pystyy ajatuksen voimalla vaikuttamaan asioihin.

Herzog: Ihmisen on pyrittävä korkeammalle kirkkauden tasolle. Mitä korkeammalle hän pääsee, sitä suurempi on hänen värähtelytaajuutensa. Tällöin hän pystyy mm. suorittamaan ihmeitä paremmin ja saamaan rukouksiinsa vastauksia. Jos ihmisen värähtelytaajuus on suurempi kuin vaikka sairauden, hän pystyy parantamaan sen.
Menikö jo tarpeeksi häröksi?

Herzog: Jos ihmisen värähtelytaajuus kirkkaudessa on tarpeeksi korkea, aineellinen maailma ei rajoita häntä kuten muita. Hän pystyy kävelemään seinien läpi.
Teleportaatio on kyllä kätevää.

Herzog väittää välittävänsä ilmestystietoa. Pasi Turunen selittää puheessaan asiantuntevasti, miten opetuksen juuret ovat syvällä New Age -filosofiassa. Kirjoissa käytettyjen lähteiden joukossa on pseudotiedettä ja mormoni- ja vapaamuurarimystiikkaa. Turusen mukaan Herzog ei kiellä Jeesusta, mutta hyvin pitkälle ohittaa tämän.


Selluliittienkelit vauhdissa


En ole käynyt Herzogin kokouksissa. En voi itse sanoa mitään siihen, millaista siellä on ollut ja onko ihmisiä parantunut oikeasti vai ei. Mahdottomana en paranemisia pidä. Turunen viittaa luennossaan siihen, että yksittäinen ihminen voi kohdata Jumalaa myös tilaisuudessa, jonka sisällössä on suuriakin ongelmia. Tämän kirjoituksen lopussa on liitteenä kokouksessa olleen tuttavani kokemus.3  Painotukset selluliittienkeleineen vaikuttavat melko pinnallisilta ja kaupallisilta, mikä ei ole yllätys. Onhan Herzogilta ilmestynyt kauneusvinkkejä ja anti-aging -tekniikoita sisältävä kirja.

Parissa kokouksessa käynyt tai Herzogia lyhyesti tavannut ihminen ei välttämättä ole ehtinyt saada kunnollista käsitystä hänen teologiastaan. En siis vihjaile, että jokainen, joka puolustaa Herzogia, hyväksyisi yllä olevat opinkappaleet. Tämä kokonaisvaltaisen tiedon puute koskenee myös suomalaisia kokousjärjestäjiä.

Herzogin opetus ei ole hyväksyttävää kristillistä oppia. Siinä on yhdistelty mielivaltaista raamatuntulkintaa, perinteistä New Age-ajattelua ja pseudotieteellisiä tutkimuksia. Lopputuloksena on mielikuvituksellinen rakennelma, jossa ei ole tolkun häivää ja jonka perustalle ei hengellistä elämäänsä kannata rakentaa. Ellei sitten halua kokeilla seinien läpi kävelemistä. Botox-enkeli voisi myös olla kova sana.Hepr. 11:3 "Uskon kautta me ymmärrämme, että maailmat on tehty Jumalan sanalla, niin että se, mikä nähdään, ei ole syntynyt näkyvästä."
 Joh. 1:1-3 "Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Hän oli alussa Jumalan luona. Kaikki on syntynyt hänen kauttaan. Ilman häntä ei ole syntynyt mitään, mikä syntynyt on."

3 "Se oli sellainen "viihdyttävä" show. Jutut oli melko yliampuvia, esiteltiin "enkelitiimi" Mukana oli esim. "selluliittienkeleitä", jotka olivat apuna laihtumisihmeissä jne. Varsinaisia parantumisia ei nähty, ja lähinnä keskityttiinkin tällaisiin kosmeettisiin juttuihin kuten just laihtumiseen, kultahampaisiin, hiusvärin muuttumiseen yms. Oli toki tilaisuudessa paljon asioita, mitkä oli oikeaoppista, mutta paljon oli sellaista mikä mun mielestä ei ole ihan linjassa siihen, mitä pidän oikeana."

Humoristinen kommentti aiheeseen tekstissä Hyvä herra Herzog.

Jälkipyykkiä Helsingistä täällä.

7 kommenttia:

 1. Oon kyllä aina haaveillut teleportaatiokyvystä, mutta toisaalta myös lentäminen olisi aika kova juttu.
  Mut siis kuulostaapa oikeesti todellä häröltä nuo opetukset, hyvä kehottaa ihmisiä vähän tutkimaan asioita ennen kuin nielee ihan kaiken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lentäminen tästä tosiaan puuttuu. Eiköhän sekin ois looginen seuraus kyseisestä filosofiasta?

   Poista
 2. Kuulostaa ihan ku Hertsokki olis psykoosissa tai jotain. Voiko normaali ja terve ihminen puhua ja ajatella tollasia ihan tosissaan?

  VastaaPoista
 3. En ole puolesta enkä vastaan, mietin vaan meidän Raamatun tulkinta systeemejä. Moni ei edes ajattele, vaan uskoo perinteisiin tapoihin. Eihän ne kvarkit ole näkyviä, ei tuossa Hepr kirjeen kohdassa puhuta aineesta vaan näkyvyydestä.... Lisäksi hepr 1:2 sanotaan että Jumala on Pojan välityksellä luonut maailman.... ja me ollaan kuitenkin Jumalan kuvia, mitä sitten lopulta tarkoittaa ns panteismi???? Ja se että ihminen on Jumalan kuva? Ja kyllähän Filippus siirrettiin etiopialaisen herran luo ihan noin vaan. Kai Jumalalle kaikki on mahdollista! Kuitenkin kaikki mitä maailmassa on, on Jumalan luomaa, vihollinen, kuten New age- piirit ja niiden takana olevat henget on vaan ottanut käyttöönsä asioita, joita Jumala on luonut. Miksei uskovat voisi käyttää niitä???? Itse suhtaudun kriittisesti Herzogin raha teologiaan. Muuten olen vielä ???? Kokouksessa kerran kävin, ainakin siellä oli tosi hyvä ilmapiiri ja rauha.... Sitä paitsi ns Pyhän hengen kasteestakin ollaan montaa mieltä, tuleeko PH kasteessa, vai uskoontullessa vai onko vielä ns Pyhän hengen kaste erikseen..... Kaikesta näistä puhutaan Raamatussa. Mikä on ns oikeaa raamatullisuutta.

  VastaaPoista
 4. Voi voi. Surullista, että kristityt mustamaalaa toisiaan näin. Maallikoilta vielä sen ymmärrän... Herzog on mahtava tyyppi. Täynnä pyhäähenkeä ja tekee upeaa työtä sivuuttamatta Jeesusta ollenkaan. Kannattaa seuraavalla kerralla, kun tekee mieli antaa neuvoja ensin itse ottaa selvää asioista ja kuunnella vaikka puhe tvseiskalta. Luulisin että säkin aika nopeasti muuttaisit mielesi. Kaikkea ei aina kannata uskoa... uskon vahvasti että paholainen yrittää kaikin tavoin tuhota tämän miehen maineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, Herzogia ei tarvinnut paljon tutkia kun hälytyskellot alkoivat soida jo ilman Turusen puhetta. Turusen suorat lainaukset, jotka ovat kaikkien tarkistettavissa, eivät jätä paljon epäselvyyksiä.

   En ole hämmästynyt siitä, jos hänen olympiastadionin puheistaan ei löydy hänen hurjimpia väitteitään. Tietoisena Suomessa heränneestä kohusta uskon hänen välttäneen niitä ja keskittyneen yleisesti hyväksyttävämpään raamatunopetukseen. Kokonaisoppi on silti hyvin ongelmallinen.

   En ole kuitenkaan lainkaan kiinnostunut väittelemään hänestä muiden uskovien kanssa.

   Poista
 5. Miten raamatussakin sanotaan; Hyvä puu tuottaa hyviä hedelmiä, huono puu tuottaa huonoja hedelmiä. Yksikään ihminen ei ole vielä kääntynyt New Agen harjoittajaksi Herzogin kokouksissa. Sen sijaan satoja on tullut uskoon, antanut elämänsä Jumalalle ja on nyt matkalla Taivaaseen.

  VastaaPoista