keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Pois pinnallisuudesta


Kirjoituksessa Mitä naiselta halutaan käsittelin sitä, miten nykyään usein ajatellaan, että naisen olisi oltava seksikäs ollakseen kiinnostava ja kaunis. Mitä Raamattu asiasta ajattelee? Millainen nainen on kaunis?

1.Moos.1:27a
Niin Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen…”

Jokainen ihminen on luotu Jumalan kuvaksi. Kuvastamme Jumalaa omalla tavallamme, sekä miehet että naiset. Heijastamme kukin sitä suunnatonta rikkautta, mitä Jumalassa on. Tämä merkitsee sitä, että olemme kauniita omana itsenämme riippumatta siitä, satummeko näyttämään juuri siltä, mikä kunakin aikana on muodikkainta.

Tällä kertaa haluan kuitenkin painottaa jotain muuta. Joskus tuntuu, että reagoimme ulkonäköpaineisiin niin, että puhumme vain siitä, että jokainen on kaunis ulkoisesti. Jos vastaamme pinnallisuuteen puhumalla vain pinnasta, olemme itsekin vähän pinnallisia. Raamatussa sisäinen kauneus on todella tärkeää! Voisi olla ihanteellista, jos pystyisimme hyväksymään sen, että olemme ulkoisesti kauniita Jumalan luomina, ja sen jälkeen keskittyisimme sisäiseen kauneuteen. Se on koko elämämme kannalta paljon rakentavampaa kuin pinnallisuus.


Sisäinen maailma kauniiksi


1. Piet. 3:3
3 Älköön teidän kaunistuksenne olko ulkonaista, tukkalaitteilla ja kultakoruilla koristautumista tai hienoihin vaatteisiin pukeutumista,
4 vaan olkoon se katoamaton, salassa oleva sydämen ihminen, hengeltään lempeä ja hiljainen. Tämä on Jumalan silmissä kallisarvoista.”

Ensimmäisen Pietarin kirjeen kohta ei kiellä kivoja vaatteita sinänsä tai koruja tai kampauksia tai itsensä ilmaisemista omalla tyylillä. Myös visuaalisuus on Jumalan lahja. Tässä on kyse siitä, mikä on tärkeintä. Meidän ei pitäisi keskittyä ennen kaikkea ulkoiseen kaunistautumiseen. Kohdan voi katsoa sisältävän myös ajatuksen laittautumisen motiiveista. Lähdeteoksen mukaan naiset yrittivät siinä kulttuurissa, mistä kirje kertoo, herättää huomiota mainituilla varustuksilla. Meidän ei pidä tehdä näin, ei vietellen eikä ylpein motiivein: katsokaa minua, olen tyylikkäin! Motiivejaan kannattaa tarkkailla. Ennen kaikkea Jumala kutsuu meitä tässä kohdassa kuitenkin keskittymään sisäiseen kauneuteen.

Jakeessa 4 puhutaan ”salassa olevasta sydämen ihmisestä”. Se tarkoittaa sisäistä maailmaamme. Meidän pitäisi ennen muuta pyrkiä siihen, että sisäinen maailmamme olisi kunnossa, eli Jumalan tahdon mukainen. Mitä on asenteissamme, pyrkimyksissämme, mitä ajattelemme toisista ihmisistä, kunnioitammeko Jumalaa? Sisäiseen maailmaamme kuuluvia asioita on mahdoton listata. Kyse on kaikesta, mitä päässämme liikkuu.

Ei siis lopulta ole niin tärkeää, miten pääni ulkopuoli on, miten hiukset ja meikki on laitettu. On ensiarvoisen tärkeää, mitä pääni sisällä tapahtuu!

Jakeessa 4 asetetaan tavoitteeksemme lisäksi lempeys ja hiljaisuus. Lempeys-sanaa käytetään myös Jeesuksesta, eli kyseessä on varmasti meillekin tavoittelemisen arvoinen ominaisuus. Alkukielen hiljainen-termiin sisältyy myös rauhallisuus. Voisimmeko ehkä tulkita sanan viittaavan sisäiseen rauhaan? Kenties tähän sisältyy myös ajatus ei-hyökkäävästä käytöksestä toisia kohtaan?

Tuli tässä mieleen, että Lady Gaga ei taida vastata Raamatun naisihannetta. Loppukaneettina vielä:

1. Sam. 16:7b
Ihminen ei näe niinkuin Herra näkee: ihminen näkee ulkomuodon, mutta Herra näkee sydämen.”

3 kommenttia:

  1. Joo, ei sitä ulkonäöllä pelastuta :) Itseänikin ärsyttää liika pinnallisuus, just naistenlehtien laihdutusjutut ym! Itsekin kyllä meikkaan ja tykkään pukeutua ja laittaa kynsiä jne mutten käytä siihen päivässä aikaa tuntikaupalla, eikä se muutenkaan mikään elinehto ole.

    VastaaPoista
  2. En välttämättä oikeen perusta maalauksiin ja vastaaviin taideteoksiin. Tämän myötä en koe ketään taiteiliaa niin kummoisena. Mutta silti Jumala on maailman paras taiteilia kun on luonut kauniin ihmisen ja kauniin maailman.

    VastaaPoista