maanantai 21. tammikuuta 2013

Antique roadshow


Poikkesin tänään reissun päällä Virroille lounaalle. Lounaspaikan vieressä oli kirpputori, joka piti tsekata. Sieltä löytyikin jotakin harvinaisen kiinnostavaa. Perimmäisessä nurkassa kökötti antiikkinen pyörätuoli toimien osittain taulutelineenä. Siirsin esteet voidakseni ihailla esinettä paremmin. Vanha aika tuntui tulevan kiehtovan lähelle.

Myyjältä opin, että tuoli ei ole myynnissä ainakaan toistaiseksi. Hän ei osannut kertoa tuolin ikää eikä tiennyt, mitä omistajat aikovat tehdä sille. Arvelin sen sopivan museoon, enkä kuulemma ollut ensimmäinen. Toivottavasti kaunis esine löytää arvoisensa paikan.

Leo-Pekka Tähtikään ei olisi kelannut tällä kovin lujaa, mutta menopelissä on kyllä tyyliä. En löytänyt internetistä kuvaa vastaavasta tuolista. Asiantuntematon olettamukseni on, että se lienee reilut 100 vuotta vanha. Arvio perustuu istumalihastuntumaan (ei, en kokeillut tuolia, lappu kielsi) ja siihen, mitä luin netistä pyörätuolin historiasta.
Toinen mielenkiintoinen löytö tällä varsin kelvollisella kirpparilla oli Arabian pesuvati ja -kannu. Jostain syystä pidän erityisesti tällaisista pesuastiastoista, mutta kovin vanhoja ei usein näe. Hintaa taisi olla 380 euroa, joten sinne jäi. Nyt harmittaa, etten painanut kunnolla mieleeni pohjan leimaa. Sen perusteella voisi kertoa tarkkaan setin iän. Sen uskallan varmuudella sanoa, että astiasto on ajalta ennen vuotta 1932. Veikkaan tätäkin reilu satavuotiaaksi, myös tähtitieteellisen hinnan perusteella.
Jostain syystä historialliset rakennukset ja esineet ovat kiehtoneet minua lapsesta saakka. Jokin niissä vain vangitsee. Ajaessani kotiinpäin pohdin asiaa. Kunkin ajan eläjät pitävät ympäristöään itsestäänselvyytenä. Edeltävien aikojen tavaroissa on kuitenkin erityistä hehkua. Mennyt aika häivähtää hetken luonamme. Melkein saamme siitä kiinni, mutta se katoaa. Saavuttamattomuudessa lienee suuri osa tenhoa. Ja kaunis, huolella tehty esine on arvokas jo omassa ajassaan.


LISÄYS: Lähetin kuvan pyörätuolista antiikkiliikkeeseen, ja sieltä arvioivat sen olevan 1800-1900-lukujen vaihteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti