torstai 10. tammikuuta 2013

Terra Novan juoniaukkoja


Jopa meikäläisen käytännön älyllä varustetun on hankala olla huomaamatta juoniaukkoja ja epäuskottavuuksia Terra Nova -sarjaa katsoessa. Koko aikamatkustuksen konseptin uskottavuudesta voidaan tietysti keskustella, puhumattakaan evoluutioteoriasta ja ajoituskysymyksistä. Mutta luomansa maailman sisällä sarja on epälooginen. Napinasta huolimatta en silti inhoa sarjaa. Konseptissa on viehätyksensä ja tietty (harvinainen) viattomuus on plussaa. Sarjasta ei ilmeisesti olla tekemässä toista kautta, mikä on lähes harmi.

Ainakin seuraavat ongelmat pistivät silmään jaksoissa 1-8.


Siirtolaisten astuessa Terra Novaan heitä varoitetaan silmille liian kirkkaasta auringonvalosta. Miksei heille anneta aurinkolaseja?

Terra Novan aita on muka huippuammattilaisten valvoma. Porukkaa ramppaa kuitenkin jatkuvasti salaa sisään ja ulos. Jos teinitkin pääsevät noin helposti läpi, mikseivät kuutoset murtaudu lakkaamatta sisään? Kameratkin paljastavat liikenteen tyyliin vain kerran.

Portista näyttäisi pääsevän autolla ilman kysymyksiä ja kenenkään huomaamatta.

Miksei Terra Novan ympärille rakenneta vahvempaa aitaa vaikka kivistä? Kyllähän kaikenlaisia linnoituksia on rakennettu maailman sivu. Tällöin sähkön menetys ei aiheuttaisi niin pahaa dinosaurusvaaraa.

Aidan ulkopuolella on olevinaan karmean vaarallista varsinkin pimeällä. Kuitenkin sakki palloilee ulkona miten sattuu myös öisin, usein ihan rauhassa.

Miksi ihmiset asuvat paperitaloissa huippuvaarallisessa maailmassa, vain futuristisen sähköaidan suojaamina?

Poikaystävä vie Maddyn retkelle ja he jäävät auton toimimattomuuden takia aidan ulkopuolelle yöksi. Poika tekee mudasta ja oliko se nyt jostain kasvista töhnää, jonka pitäisi karkottaa dinoja. Hetkinen. Jos moinen aine on olemassa, miksei sitä käytetä koko ajan? Tai paremminkin, miksei hajua kopioida kemiallisesti, kuten tehtiin hirmulintujen hyökätessä? Tuloksena olisi kätevä dinosauruskarkote.

Mikseivät aseet meinaa millään tappaa dinoja? Onko kyse jonkunlaisesta luonnonsuojelusta? Epätodennäköistä tilanteessa, jossa sivilisaation selviytyminen on kyseessä.

Lihansyöjädinot hyökkäävät välillä ihmisen kimppuun, mutta jättävät tämän syömättä.

Kun vieras pikkutyttö ilmaantuu Terra Novaan ja ilmaisee veljensä olevan vaarassa kuutosten luona, Jim lähtee yksin ulos pimeään yöhön pelastamaan poikaa. Siis yöhön, sinne käsittämättömän vaaralliseen. Ja mikä on hänen agendansa? Kukaan ei tiedä, missä kuutoset ovat.

Hyviskomentaja Taylor ottaa pikkutytön vangiksi. Barbaarista. Taylor myös harjoittaa oikeutta lyömällä. Mutta tosimiehethän lyövät, kuten Jim osoittaa jo ensimmäisessä jaksossa.

Kun hirmulinnut hyökkäävät Terra Novaan, Shannonien lapset ja Maddyn solttupoikaystävä ovat piilossa asunnossa. Kohta on ilmeistä, että tuuletuskanavasta on tulossa lintuja. Aikana, joka tuntuu ikuisuudelta kukaan ei tee mitään estääkseen lintuja murtamasta auki kanavan suojaritilää.

Jim ja Elizabeth päättivät tietoisesti tehdä kolmannen lapsen 2140-luvun maailmassa, jossa kolmannen lapsen hankkiminen oli ankarasti kiellettyä. Täysin epäuskottavaa. Lasta olisi täytynyt pitää piilossa kuin Anne Frankia. Hän ei olisi saanut henkilöllisyyttä eikä hän olisi voinut käydä koulua tai saada laillisia töitä.

Miten Taylorin tietokonetta päivitetään, jos tulevaisuuden kanssa ei voi olla yhteydessä kuin vain portaalin ollessa auki, mikä tapahtuu harvoin? Kone näyttää kertovan, missä tulevaisuuden ihmiset ovat kyseisellä hetkellä.

Elizabethin ikätoverit Jim ja Malcolm näyttävät lähes neljäkymppisiltä. Elizabeth ei kuitenkaan näytä minkäänlaisia iän merkkejä, ei myöskään Taylorin oikea käsi Wash. Koska naiset-eivät-vanhene. Sitä ei yksinkertaisesti tapahdu. Jos vanhenet, se on oma vikasi, koska et ole ostanut tarpeeksi ryppyvoidetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti