lauantai 2. maaliskuuta 2013

Tarkennuksia parisuhteesta ja naisen asemasta


Tietooni on tullut, että kirjoitukseni Aviomies päättää, vaimo suostuu? on herättänyt väärinkäsityksiä joidenkin lukijoiden kohdalla.

Tarkennuksia:

En tarkoita, että hierarkioita ei olisi Raamatun mukaan olemassa. Yhteiskunnassa olemme esivallan alaisia niin kauan kuin meitä ei käsketä tekemään jotakin Jumalan sanan vastaista. Seurakunnassa olemme pastorin ja vanhimmiston johtajuuden alla. Perheessä vanhemmilla on auktoriteetti lapsiin nähden.

Tarkoitan, että avioliitossa naisen ja miehen välillä ei ole hierarkiaa. Kirjoituksessa argumentoin pääasiassa sellaista käsitystä vastaan, että avioliitossa tulisi olla komentoketju, joka merkitsisi sitä, että mies tekisi kaikki päätökset. Näen, että yhteinen päätöksenteko on paras ratkaisu.

En tarkoita, että naisen ei tulisi kunnioittaa miestä. Molemminpuolinen syvä kunnioitus on parisuhteessa erittäin tärkeä asia. En myöskään suinkaan tarkoita, että lasten ei tulisi kunnioittaa perheenisää.

En tarkoita, että mies ei olisi vastuullinen perheestään huolehtimisesta.


Myös kirjoitus Naiseus ja Raamatun tulkinnan periaatteet on herättänyt kysymyksiä. Suomen Vapaakirkon yhdyskuntajärjestys ei aseta esteitä naisen toimimiselle missä tahansa tehtävässä seurakunnassa. Tämä perustuu näkemykseen miehen ja naisen tasa-arvoisuudesta. Näkemys ei ole lähtöisin yhteiskunnan ilmastosta vaan Raamatusta. Vapaakirkon kentässä asioista on kuitenkin eri mielipiteitä ja seurakunnissa on erilaisia käytäntöjä. Olen esittänyt oman kantani yksityishenkilönä.

Toivomukseni on, että poikkeavat mielipiteet asiasta eivät aiheuttaisi hajaannusta ja että kaikki voisivat olla sovussa eri näkemyksistä huolimatta. Kirjoitusten tiimoilta noussut pienoinen häly on tullut minulle yllätyksenä, koska seurakunnallisessa ja koulutuksellisessa taustassani omaani vastaava näkemys on ollut normi.

1 kommentti:

  1. Tässä (yet Another amerikkalainen) minulle kovasti ajatuksia herättävä kirjoitus. Jumala loi meidät mieheksi ja naiseksi ja yksilöllisesti sellaisiksi. Jostain syystä raamatussa vain puhutaan avioliiton kohdalla kunnioituksesta ja rakastamisesta tietyllä painotuksella. Niin sinne nyt vaan on kirjoitettu, ei ole minun keksintöni. Tämä Mies on kirjoittanut kirjan Th Crazy cycle. Jos sellainen on ja jos sattuu, että joku joskus haluaisi ulos sellaisesta, niin tämän linkin takaa löytyy lisää tietoa: http://www.focusonthefamily.com/marriage/communication_and_conflict/the_love_and_respect_principle.aspx

    Olen itse aviomies. Avioliitto ei ole aina helppoa ja hauskaa.

    VastaaPoista