lauantai 27. lokakuuta 2012

Palashampoo pelastaa


Kerroin aiemmin epäonnisista seikkailuistani hiuspuuterin kanssa. Hiukset latistanut klähmä ei ottanut lähteäkseen monessakaan pesussa ja totesin lopulta, että tarttee tehrä jottai. Kuulin myöhemmin tuttavalta, että hiuspuuteria käyttäessä pitäisi lähes jatkuvasti pestä tukkaa syväpuhdistavalla shampoolla, se kun tukkii päänahan ihohuokosia. Kampaajani jotenkin unohti mainita tämän pikku sivuseikan.

Arvelin joutuvani ostamaan perusmyrkkyisää syväpuhdistavaa shampoota päästäkseni eroon barbin tukasta. Poikkesin kuitenkin tuttuun luontaistuoteliikkeseen ja kyselin hiuksia puhdistavaa tuotetta. Myyjä esitteli minulle suomalaista Flow-merkkistä luomuhiussaippuaa. Katselin palasta epäluuloisena. Olin kyllä kuullut shampoopaloista, mutta en ollut koskaan ollut kiinnostunut niistä. Kyse lienee tottumuksen voimasta. Shampoon vain kuuluu olla pullossa olevaa litkua, piste. Saippua lupasi kuitenkin poistaa kemikaaleja hiuksista, joten melkoisen epäröinnin jälkeen marssin kassalle myyjän rohkaisun siivittämänä. Onneksi.

Pestyäni tukan palalla ensimmäistä kertaa huomasin heti jotain erityistä. Hiukset tuntuivat huomattavasti tuuheammilta kuin tavallisesti ja niissä oli enemmän rakennetta. Ei-niin-paksun-pehkon omistajalle tämä oli tervetullut tunne ja sai aikaan rakkautta ensi kokeilulla. Jatkoin palaseni käyttöä ja hiuspuuterin jättämä muovisuus lähti hiusten juurista. Siskoni kokeili myös Flown palaa ja raportoi hänkin tuuheuden tunteesta tukassa.

Ainoa hankaluus saippuan kanssa on ollut se, että sen levittäminen koko päähän vaikutti aluksi vaivalloiselta. Välillä hiukset eivät tuntuneet tulevan täysin puhtaiksi. Sitten havaitsin käyttäneeni väärää taktiikkaa. Hieroin saippuaa käsiin, kun sitä olisi pitänyt hieroa suoraan hiuksiin. Olisin tietysti voinut lukea netistä ohjeet heti.

Viimeistään nyt kun tämä ongelma on ratkaistu, ennustan itselleni ja palashampoolle onnellista tulevaisuutta. On mielenkiintoista, että luomusaippua antaa minulle sen tuntuman tukkaan, mitä olin hiuspuuterilla hakenut. Hiuspuuterifloppi oli hyvä esimerkki siitä, minkä uskon olevan yleistä todellisuutta: kemikaalikosmetiikka aiheuttaa usein enemmän ongelmia kuin ratkaisee. Tästä syntyy tarve uusille kemikaaleille, ja kierre on valmis. Tämä ei muuten aina liene valmistajilta vahinko.

Linkkaan tähän vielä uutisen tuoreesta tutkimustuloksesta tiettyjen kosmetiikassa käytettyjen kemikaalien haitoista. Tässä jutussa kerrotaan lyhyesti luonnonkosmetiikan eduista.

Myöhempi lisäys: Kampaajaystäväni mukaan tuuheuden tunne johtunee siitä, että saippua avaa hiussuomut. Kuulemma ei ole hyvä olla jatkuvasti hiussuomut auki. Hänen neuvonsa oli, että hoitoainetta kannattaa käyttää, jotta suomut sulkeutuisivat. Tosin en tiedä, häipyykö tällöin tuuheuden tunne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti